Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Визнання неконституційними норм Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» може підірвати довіру до банків і стати загрозою для існування банківської системи в Україні.

Влітку поточного року Конституційний Суд відновив розгляд кейсу так званого антиколомойського закону, що забороняє повернення банків колишнім власникам.
Справа тягнеться вже 8 років, відколи в 2015 році до Конституційного Суду від Верховного надійшло подання з проханням перевірити конституційність низки положень закону про систему гарантування вкладів (за наслідками оскарження в судовому порядку черговості погашення боргів збанкрутілого банку «Таврика», ініційованого його вкладниками в 2012 році).
Ключова проблема – про Фонд гарантування не згадується в Конституції, а отже, він не може бути органом влади і регулювати частину банківського сектору.

Таким чином, діяльність Фонду за весь період його існування (а це 25 років) не буде поставлено під сумнів, як і легітимність внесків, виплачених комерційними банками на його користь, а рішення про повернення сум вкладникам збанкрутілих банків.
Загалом станом на 01.08.2023 р. з часу заснування Фонду сума гарантованих виплат склала 103,3 млрд грн, вимоги кредиторів неплатоспроможних банків задоволено на суму 64,64 млрд грн.

Ніна Южаніна

  • Перегляди: 101

Читайте також: