Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Чому Національне бюро фінансової безпеки?

Чому Національне бюро фінансової безпеки?

За її словами, фінансові розслідування — це не окремий напрям, а безпосередньо зміст правоохоронної діяльності всієї системи правоохоронних органів.

«Суть фінансових розслідувань полягає у фіксації фінансового сліду у вигляді фінансової інформації, котрий наявний в складі всіх корисливих злочинів – грабежах, розбої, шахрайстві та навіть замовному вбивстві. Всі ці правопорушення належать до підслідності різних правоохоронних органів України. Навіть легалізація незаконно отриманих прибутків від наркоторгівлі є об’єктом фінансового розслідування, проведення якого належить до компетенції Національної поліції», – роз’яснила Голова Комітету.

Відтак, виходячи з назви, Служба фінансових розслідувань має долучатися до безлічі розслідувань інших правоохоронних органів в частині виявлення та фіксації фінансової складової злочинної діяльності, а не розслідувати кримінальні правопорушення в сфері публічних фінансів та інші незаконні дії, спрямовані проти фінансових інтересів України.

Н. Южаніна переконана, єдиний незалежний орган з протидії економічним злочинам повинен мати назву, що в повній мірі відображатиме зміст його роботи.

«Національне бюро фінансової безпеки України – саме той орган, назва якого яскраво ілюструє мету його створення, що покладена в основу його роботи. Елементами цієї роботи є не лише постійний моніторинг стану, проблем та перспектив фінансової безпеки держави, а й визначення потенційних загроз в тій чи іншій сфері, а також наявних і необхідних ресурсів для їх нейтралізації. Проводитиме НБФБ і фінансові розслідування – це невід’ємний, проте не основний інструмент роботи такого органу», – підкреслила вона.

Думку Голови Комітету поділяють і представники міжнародної спільноти.

Зокрема міжнародний експерт у сфері протидії відмиванню грошей і шахрайству Європейської Комісії Ігоріс Кржечковскіс нещодавно наголосив, що Національне бюро фінансової безпеки – правильна назва органу, в роботі якого фінансові розслідування є важливим елементом, але не основним.

«Фінансові розслідування – це лише один з інструментів боротьби з організованою злочинністю, який повинні використовувати всі. Саме тому не може бути закону «Про Службу фінансових розслідувань» як і закону «Про Службу оперативної діяльності» або «Про Службу процесуальних заходів», – акцентував він.

Прес-служба Голови Комітету з питань податкової та митної політики

Ніна Южаніна

  • Перегляди: 3048

Читайте також: