Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Фінансову безпеку України забезпечить застосування новітніх інформаційних технологій

Фінансову безпеку України забезпечить застосування новітніх інформаційних технологій

На цьому наголосила Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ході експертної дискусії «Податки без кримінального майбутнього», де керівникам профільних підрозділів провідних українських компаній було представлено проект Закону «Про Національне бюро фінансової безпеки України».

За її словами, робота нового органу, скерована аналітикою, передбачає, що інформація надходитиме з усіх передбачених законом джерел і оброблятиметься спеціальними програмними продуктами з урахуванням критеріїв та оцінок тих чи інших умов, що провокують до скоєння злочину чи спонукають до побудови схем.

«Це не таблиця Excel, заснована на припущеннях детектива-аналітика, а повноцінний аналітичний продукт, виданий неупередженим програмним забезпеченням з урахуванням можливостей і ризиків. Запроваджена та налагоджена система самостійно вираховуватиме на які дані потрібно звернути увагу, а на які ні», – пояснила Н. Южаніна.

Вона зауважила, що моніторинг інформаційних масивів стане постійним процесом, який триватиме 365 днів на рік, а використання його результатів не обмежуватиметься жодними строками.

«Навіть якщо до роботи певного підприємства виникнуть питання, це не означає, що НБФБ одразу вживатиме рішучих заходів. Лише систематичні порушення, зафіксовані системою, та сформована незаперечна доказова база можуть покласти початок оперативно-розшукової діяльності», – зазначила народний депутат.

Вона наголосила, що насамперед необхідно виявити та прибрати в системі механізми, котрі дають підприємствам можливість проводити агресивне податкове планування, зокрема через недосконалість діючих норм.

«З моменту створення та протягом року-півтора увага НБФБ буде прикута до законодавства, що надає змогу оптимізувати сплату податків. У цей час сумлінні платники зможуть спокійно працювати, нарощуючи обсяги та потужності виробництва», – підкреслила вона.

Голова Комітету закликала представників бізнес спільноти долучитися до доопрацювання тексту законопроекту, відмітивши, що спільними зусиллями можна досягти кращого результату.

«Зрозумійте, вже скоро Україна на рівні з іншими державами увійде в нову еру інформування державних органів влади на міжнародному рівні, що зумовлено глобальною боротьбою з розмиванням податкової бази в усьому світі. Незабаром розпочнеться автоматичний обмін інформацією зі всіма країнами. Відомості про транзакції, пов’язаних осіб і набуття активів викриватимуться і передаватимуться між уповноваженими органами. Наше завдання створити орган, який зможе стати повноцінним учасником інформаційного обміну», – переконана Голова Комітету.

Прес-служба Голови Комітету з питань податкової та митної політики

южаніна, Ніна Южаніна

  • Перегляди: 1288

Читайте також: