Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

«НБФБ – український аналог європейського «OLAF», – Н. Южаніна

«НБФБ – український аналог європейського «OLAF», – Н. Южаніна

На цьому наголосила Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ході засідання круглого столу «Фінансова безпека: методологічне, правове та інституційне забезпечення» за участі іноземних експертів та українських науковців.

За її словами, в основі діяльності НБФБ, як і в основі роботи OLAF – новітня методологія організації правоохоронної діяльності керована аналітикою, що передбачає збір інформації з компетентних джерел, її акумулювання в системі управління ризиками та подальший аналіз для виявлення ризиків і загроз фінансовій безпеці держави.

«Чіткі розрахунки аналітичної системи дозволяють не лише оцінити масштаб проблеми та рівень вже завданих або потенційних збитків, а й напрацювати способи її мінімізації та усунення», – наголосила Н. Южаніна.

Вона зазначила, що аналітика, якою керуються в роботі ці органи, є запорукою об’єктивності розслідувань кримінальних правопорушень у сфері публічних фінансів, а також реальною допомогою іншим органам для розуміння тенденцій, загроз і ризиків в сфері фінансових інтересів держави.

На думку Голови Комітету, не менш важливим для ефективної роботи цих органів є те, що НБФБ, рівно як OLAF, є незалежним – не підпорядковується жодній з державних інституцій. Більш того, особливий порядок конкурсного відбору, призначення та звільнення їх керівників унеможливлює вплив на прийняття ними управлінських рішень.

Так директор НБФБ обиратиметься Конкурсною комісією – по 3 особи від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, і призначатиметься Президентом України за поданням Верховної Ради України. В свою чергу, Директор OLAF призначається Європейською Комісією за погодженням Європейського Парламенту та Ради Міністрів.

«Такий підхід виключає будь-які маніпуляції чи лобіювання конкретних осіб на ці посади, а тому очолити зазначені органи здатні лише справжні професіонали», – зазначила вона.

Н. Южаніна  підкреслила, що вплив на директора НБФБ, як і на директора OLAF, безпосередньо в роботі також мінімізовано, оскільки втручання в роботу цих органів інших державних органів, політичних сил, громадських об’єднань чи комерційних організацій заборонено на рівні закону.

«Зазначена заборона зумовлена підвищеним ступенем персональної відповідальності директорів цих органів за невиконання покладених на них завдань. Саме тому директор НБФБ не зобов’язаний виконувати вказівки посадових осіб державних органів України і має право прийняття остаточного рішення в питаннях діяльності Бюро. У той час, як директор OLAF не зобов’язаний виконувати вказівки жодного уряду і жодної інституції включно з Європейською Комісією», – підсумувала вона.

Прес-служба Голови Комітету 


Ніна Южаніна

  • Перегляди: 3776

Читайте також: