Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

ПДВ для генераторів: уряд і парламент створили нові перепони для бізнесу

31.01.2023, «Майнд». Між нормами уряду та парламенту різниця є

Тепер є дві норми: спеціальна норма, ковідна, за якою ввезення генераторів прив'язане виключно до боротьби з поширенням коронавірусної хвороби на території України, але звільнення відбувається як при ввезенні, так і при продажі в Україні.

Хоча підприємці ввозили обладнання навіть не пов’язуючи його з боротьбою з хворобою. Всі вважали, що ця норма має загальне значення і всі ці засоби підтримки життєдіяльності можуть бути ввезені в будь-якому випадку. Згідно з ковідною нормою, багато підприємств, які ввезли товари за нульовою ставкою ПДВ, далі при продажі теж не нараховують податок. Тобто весь ланцюг без ПДВ.

Існує ще друга норма, прийнята в парламенті. Вона не прив'язана до ковіду, а вже напряму стосується ввезення генераторів. ЇЇ прийняли як тимчасову норму, яка діє з обмеженням по строку дії до 1 травня 2023 року. В цій нормі йдеться про звільнення від ПДВ і ввізного мита лише при ввезенні, тобто постачання, продаж в Україні між юридичними та фізичними особами вже оподатковуються ПДВ. Але ці зміни теж важливі, оскільки стосуються і юридичних, і фізичних осіб, а також переміщення таких товарів у міжнародних поштових експрес-відправленнях.

Чому ухвалили такі суперечливі норми?

Очевидно, що під час ухвалення закону не звернули увагу на колізію, яка може виникнути. Адже можна було прийняти зміни, які стосувалися б і наведеної урядової норми.

Неуважність, поспішність і намагання якнайшвидше відзвітувати, а не розв'язати питання – найбільша хвороба у нашому законодавчому полі. Один робить, інший не розуміє, що робить, а третій потім не хоче виправляти. Тому велика кількість норм або взагалі не діє, або з ними бізнесу потрібно бути дуже обережними.

Я уточнювала питання в голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева: чому, приймаючи загальну тимчасову норму до 1 травня 2023 року, обмежилися у звільненні лише для ввезення, а для постачання не зробили таку пільгу? Пояснення було таке, що бюджет і так втрачає, от і все.

Хто має доводити, що обладнання використовуватимуть для боротьби із COVID-19: продавець чи покупець?

Ніхто не має доводити, бо ці норми приймалися урядом, незважаючи на цільове призначення. Це було розроблено без розуміння того, що є чітко виписані цілі звільнення, якщо обладнання ввозиться для боротьби з поширенням хвороби. Всі вважали, що уряд швидко розв'язав нагальне питання, але уряд зробив таку послугу, яка створила зараз більше проблем, ніж розв'язала питань.

Можливо, на етапі ввезення ніхто не звертав увагу. Митниця нібито вимагає довести цільове використання, але потім їй дали, мабуть, якісь внутрішні вказівки пропускати всіх. Якийсь час всіх і пропускали, тому до прийняття закону генератори ввозили в Україну із застосуванням ковідної пільги, а також продавали без ПДВ, хоча обладнання точно не передбачалося для боротьби з ковідом.

Зараз уже для користування пільгою потрібно підтвердження від лікарень, що їм необхідно передати обладнання, але за даних обставин це майже нереально.

Чи працює звільнення від сплати ПДВ при продажу генератора на території України?

Тепер, наприклад, одна юридична особа купує в іншої юрособи генератор. І продавець каже покупцю, що не виписуватиме накладної, бо купив обладнання за останньою нормою (запровадженою Мінфіном). Відповідно покупець не хоче втрачати ПДВ і починає боротися за свою податкову накладну.

Тож поки не буде роз'яснень від Мінфіну і державної податкової служби, яку позицію вони займуть, спостерігаємо величезний хаос між продавцями й покупцями щодо всього цього обладнання. Тому тут важливо швидко навести лад у країні відносно цих питань. Бо будь-яке неправильне рішення платника призводить до того, що у покупця/продавця виникнуть великі проблеми з податковою.

Чим загрожує реалізація генератора без ПДВ платнику податків?

Будуть перевірки, штрафи. До того, покупець, який куплятиме генератор, увезений для продажу на ковідні цілі, а покупець точно не має таких для використання обладнання, вимагатиме податкову накладну від продавця й продажу з ПДВ, щоб уникнути проблем.

Тоді у продавця дилема: він же за ковідною нормою ввіз товар і має продати за нею також. Саме так і вийшло на початку січня, коли один платник почав вимагати продажу з ПДВ, а інший – без.

Як розв'язати проблему?

Абсолютно точно на початку січня виникло питання: як генератори, які ввозили протягом майже всього листопада і грудня, відокремити й продавати в Україні: без ПДВ чи з? Яка має бути позиція?

Усі генератори, ввезені з листопада 2022 року до 1 травня, поки діє норма закону, повинні реалізовуватися за одного підходу. Інакше ми заплутаємося.

Які зміни потрібні?

Мінфін, скоріше за все, не захоче брати на себе таку відповідальність і відправить до податкової служби всіх, хто звернеться за індивідуальною податковою консультацією. А податкова вже заявила, що хоче мати позицію Мінфіну. Тож, скоріше за все, міністерство звертатиметься до Комітету, щоб врегулювати це на законодавчому рівні.

Підприємці виходитимуть із ситуації, як домовляться, з огляду на те, що, за умови прийняття змін, ці операції відкоригують пізніше.

Зараз питань багато, і податкова має можливість пред'явити претензії платнику в будь-якому випадку. Тож цю колізію потрібно розв'язати, адже законодавчі норми мають діяти на користь бізнесу і звичайних громадян.

Ніна ЮЖАНІНА


Ніна Южаніна

  • Перегляди: 248

Читайте також: