Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Питання створення НБФБ перетворилося в загравання з електоратом

Питання створення НБФБ перетворилося в загравання з електоратом

Таку заяву зробила Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, коментуючи акцію протесту проти прийняття проекту Закону України № 8157, ініційованих Центром політико-правових досліджень.
 «Цей протест – неприкрита спроба дискредитації прогресивної законодавчої ініціативи. Сили, що стоять за організацією цього фарсу, чітко розуміють: створення НБФБ дасть змогу навести лад в системі – дозволить виявляти злочинні схеми не лише при сплаті податків і зборів – в сфері наповнення Держбюджету, а й в сфері витрачання бюджетних коштів – при розподілі та використанні державних грошей, що унеможливить їх розкрадання», – наголосила Н. Южаніна.

На її переконання, створення НБФБ не вигідно ані окремим депутатам, мета яких полягає в тому щоб звести нанівець виконання коаліцією задекларованих перед суспільством обіцянок, ані низці чиновників, які прагнуть залишити все як є. Звідси – просування альтернативних законопроектів, штучні акції протесту та критичні публікації в ЗМІ.

За словами Голови Комітету, концепцію роботи майбутнього органу було представлено понад тисячі представників бізнесу та громадськості. За результатами цих зустрічей конструктивні зауваження та пропозиції були враховані в останній редакції, що була зареєстрована у Верховній Раді України і схвалена бізнес-спільнотою, про що свідчать відповідні листи зазначених організацій.

«Понад 2 місяці авторський колектив законопроекту зустрічався з усіма бажаючими бізнесовими та громадськими асоціаціями. З деякими навіть двічі. Центру політично-правових досліджень серед них не було. Члени Центру не зверталися за роз’ясненнями, не висловлювали бажання провести робочу зустріч, не надали зауважень до тексту проекту. Дивно, що нині ця організація агітує проти його прийняття, просуваючи альтернативні норми», – зазначила вона.

В тому, що проект Закону України № 8157 – найкращий із зареєстрованих з цього питання, переконана більшість членів Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Три чверті парламентаріїв, присутніх на засіданні профільного Комітету, де розглядалися всі законопроекти, поділили думку – робота НБФБ, що буде скерована аналітикою, а не спиратиметься на контактні процесуальні дії, кардинально відрізняє майбутній орган від усіх нині діючих в Україні правоохоронних відомств, та від того, що пропонують розробники альтернативних актів.

«Прикро, що попри гостру потребу українського бізнесу в створені єдиного органу з протидії економічним злочинам, це питання перетворилося в загравання з електоратом напередодні наступних виборів. Розгляд 3 альтернативних законопроектів про роботу такого органу створює підґрунтя для політичної гри – голосування за суб’єктивними уподобаннями, виходячи з ідеології політичних сил або з огляду на ступінь особистої вигоди, що може бути отримана. Сподіваюся, що фаворитом цього процесу стане проект Закону № 8157, єдиний з існуючих, де враховано зауваження та пропозиції бізнесу», – підсумувала Н. Южаніна.

Нагадаємо, на сьогодні концепцію роботи майбутнього органу представлено понад тисячі представників бізнесу та громадськості, серед яких члени Європейської бізнес-асоціації, Американської торговельної палати в Україні, Торгово-промислової палати України, Спілки українських підприємців, ініціативної групи БiзнесHelp!, ВГО «Асоціація платників податків України», Ради бізнес-омбудсмена, Федерації роботодавців України, Громадської ради при Державній фіскальній службі України, а також підприємцям та громадським діячам Дніпропетровщини, Львівщини та Харківщини.

Прес-служба Голови Комітету з питань податкової та митної політики

южаніна, Ніна Южаніна

  • Перегляди: 3128

Читайте також: