Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

«Уряд має знайти альтернативу податку на виведений капітал, або переконати МВФ в доцільності його запровадження», – Н. Южаніна

«Уряд має знайти альтернативу податку на виведений капітал, або переконати МВФ в доцільності його запровадження», – Н. Южаніна

На цьому наголосила Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ході інтерв’ю одному з телеканалів.

«Якщо ми не можемо перекрити втрати бюджету від запровадження податку на виведений капітал жодними іншими надходженнями або за рахунок зменшення видаткової частини державного бюджету, необхідно запропонувати інший підхід для того, щоб українська економіка мала змогу оздоровитися та почати справжній ріст, а не в межах статистичної похибки», – зазначила Н. Южаніна.

За її словами, позитивний вплив заміни податку на прибуток на податок на виведений капітал вже неодноразово доведено, у тому числі профільними міністерствами – фінансів і економічного розвитку і торгівлі.

В якості прикладу Голова Комітету навела витяги з відповідних листів міністерств, де йдеться про те, що ПнВК дозволить не тільки вдосконалити систему адміністрування податків, а й сприяти оздоровленню економіки в цілому та створенню сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Однак Міжнародний валютний фонд як основний кредитор України гальмує процес запровадження податку через побоювання значних втрат на початковому етапі.

«Як можна після таких гучних заяв рахувати сухі цифри і не враховувати той мультиплікативний ефект, який дасть запровадження цього податку в майбутньому, оскільки вивільнені кошти вітчизняних підприємств посилять стійкість української економіки», – наголосила вона, підкресливши, що Уряд, зокрема Міністерство фінансів України, має переконати МВФ і відстояти позицію української економіки або якомога швидше розробити інші інструменти зменшення податкового навантаження на український бізнес та стимулювання розвитку економіки в країні.

«Уряду необхідно повернутися обличчям до вимог українського бізнесу – надати обґрунтовані докази МВФ для того, щоб він змінив думку і підтримав запровадження ПнВК в Україні, або знайти альтернативу, що захистить й дасть поштовх розвитку малих і середніх підприємств. Без МСБ в нас немає майбутнього, адже великі платники податків, отримуючи надприбутки, можуть у будь-який момент піти з України – працювати в іншій юрисдикції, сплачуючи податки в інших країнах, у той час, як малий і середній бізнес є і залишиться наріжним каменем української економіки», – додала вона насамкінець виступу.

южаніна, ПнВК, Ніна Южаніна

  • Перегляди: 755

Читайте також: