Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

«Я є справжнім борцем за податкову лібералізацію»

«Я є справжнім борцем за податкову лібералізацію»

Також голова місії МВФ Рон ван Руден виявив зацікавлення тим, як вплинуло на показники надходжень зниження ставки ЄСВ вдвічі, ухвалене Верховною Радою рік тому.

 «Міністерство фінансів ініціює певні кроки щодо покращення контролю над діяльністю ДФС, і вони слушні, адже Мінфін формує податкову та митну політику, а ДФС її втілює», — зазначив голова технічної місії МВФ Енріко Аав. Водночас міжнародних спостерігачів непокоїть перенесення баз даних із ДФС до Міністерства фінансів. На їх думку, важливо підсилити нагляд за адмініструванням і наповненням цих баз, а також залучити фінансування на їх підтримку в актуальному стані.

«Просто потрібно унеможливити ручне втручання в бази даних, — переконана Ніна Южаніна. — Для цього до урядового законопроекту потрібно внести необхідні зміни, закріпити за Міністерством фінансів функцію контролю та забезпечити відповідними інструментами».

Щодо зниження ставки ЄСВ, то, за словами голови Комітету, це був необхідний захід з тим, щоб суб’єкти малого й середнього бізнесу змогли продовжувати працювати і сплачувати податки в Україні. Проте для того, щоб бізнес відреагував на нововведення, потрібен час. Поки що розширення бази оподаткування відбулося за рахунок в основному бюджетних установ, але є очікування, що в 2017 р. аналогічну динаміку продемонструє і приватний бізнес.

Сторони також обговорили ініціативу уряду щодо підвищення з 2017 р. мінімальної заробітної плати вдвічі — з 1600 до 3200 грн., необхідність реалізації напрацьованих у Комітеті законопроектів з деофшоризації, подальше запровадження непрямих методів контролю за витратами фізичних осіб.

«Я є справжнім борцем за податкову лібералізацію — як ставок, так і адміністрування податків, і робитиму для цього все необхідне», — запевнила представників місії МВФ Ніна Южаніна.

  • Перегляди: 1523

Читайте також: