Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Ніна Южаніна: На зустрічі з МВФ я не почула жодного слова критики на адресу ліберальної податкової реформи

Молитовний сніданок традиційно проходить за участю президента США
whitehouse.gov

Окрім цього, за її словами, у США вона мала декілька дуже змістовних та цікавих розмов, з організацією яких допомогло Посольство України в США. «Зокрема, я поспілкувалася з представниками Міжнародного валютного фонду – керівником Місії МВФ в Україні Рон ван Руденом та заступником керівника Європейського департаменту МВФ Таносом Арванітісом, — розповіла Ніна Петрівна. — Основні питання, які ми обговорили, — це плани роботи Комітету з питань податкової та митної політики, який я очолюю.

Я поділилася з представниками МВФ тими відчуттями, які особисто в мене виникли під час та після грудневого ухвалення пакету бюджетних законів, та розповіла, що ми плануємо робити далі, якими бачимо подальші кроки по напрацюванню законопроекту щодо податкової реформи, в чому вона концептуально має полягати. Я пояснила необхідність таких змін та говорила про строки, в які така реформа (за умови, що вона буде позитивно сприйнята бізнес-середовищем та суспільством в цілому) має бути розглянута в парламенті, щоб процес нарешті відбувався у відповідності до норм закону».

За словами народного депутата, це може бути як законопроект № 3357 у новій редакції, так і повністю новий документ, напрацьований спільно з урядом. «Важливо лише, щоб він зберігав ті важливі комплексні заходи, які містилися в проекті ліберальної податкової реформи і які були напрацьовані спільно з широким колом експертів та підприємців», — підкреслила Южаніна.

Вона відзначила, що не почула жодного слова критики або зауважень з боку представників МВФ, навпаки – інформація була сприйнята з великим порозумінням. «І ми навіть проговорили спільні кроки і зустрічі на найближчий період», — додала Ніна Петрівна.

Також у Вашингтоні вона зустрілася з помічником міністра фінансів США паном Раміном Толоуі (у них це посада на кшталт наших заступників міністра). «Я проінформувала Міністерство фінансів США про свою розмову з МВФ, про те, що ми почали налагоджувати діалог. І висловила жаль, що такого діалогу нам дуже не вистачало в Україні між виконавчою і законодавчою гілками влади, сказала, що насамперед нам потрібно з цим боротися — щоб було менше нарікань один на одного, а більше конструктиву», — розповіла Голова Комітету.

«Була ще зустріч із представниками ділових кіл США. Вони висловили занепокоєння рівнем корупції в Україні, а я, в свою чергу, закцентувала на тому, що наша ініціатива з реформування податкової системи спрямована саме на те, щоб у найбільш природній, законодавчий, спосіб подолати цю корупцію – шляхом змін в адмініструванні та впровадження прозорих механізмів функціонування системи оподаткування. Я донесла до них, що навіть в тих мікрозмінах, які Рада прийняла 24 грудня, є дуже важливі кроки з законопроекту № 3357, які усувають багато корупційних складових (до прикладу, на тому ж ринку нафтопродуктів).

Був і зворотній зв'язок — на зустрічах з представниками бізнесу (а дехто з них раніше працював в Україні) я почула дуже багато доречних порад щодо усунення тих проблем, з якими вони зіштовхнулися в Україні. Вони розповіли, як це працює в американському законодавстві. І деякі з цих методів ми можемо запозичити та впровадити і у своїй країні», — завершила розповідь народний депутат.

податкова реформа, МВФ

  • Перегляди: 771

Читайте також: