Інформаційні матеріали

  • Прес-служба

Щодо законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (реєстраційний номер 5368).

Щодо законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (реєстраційний номер 5368).

Впродовж двох місяців ми щодня спільно з представниками Міністерства фінансів, ДФС, експертами по 12 годин працювали над нормами, аби не допустити різночитань, аби пом’якшити ті з норм, які на перший погляд здаються не дуже ліберальними, але спрямовані на подальше унеможливлення розкрадання ПДВ. Проведено величезний обсяг роботи, і за наслідками бурхливих дискусій ми вийшли на компромісний та узгоджений варіант додаткових пропозицій, які мають бути включені до законопроекту.

Інакше кажучи, ми зробили все, щоб вчора законопроект був проголосований в цілому як закон і «під  ялинку» як платники, так і представники контролюючих органів встигли принаймні ознайомитися зі змінами.

Цього не сталося. Законопроект 5368 ухвалено лише за основу, чим перенесено прийняття остаточного  рішення на пленарний тиждень бюджетного процесу/цейтноту — з 20 по 23 грудня.

При цьому з присутніх у залі 119 народних депутаті від фракції БПП за проголосували 96, з 70 членів «Народного фронту» законопроект підтримали 63, з 23 колег із «Самопомочі» за проголосували 20.

Мене відверто дивує позиція колегчленів Комітету, які не голосували або утрималися.

Мене також непокоїть пасивність представників Міністерства фінансів, які, здається, завмерли в очікуванні голосування за законопроект про бюджет-2017. Годі мріяти про збалансований бюджет, якщо й далі продовжувати мордувати підприємців, якщо залишити схеми розкрадання ПДВ і сподіватися, що касові розриви вдасться перекрити за рахунок постійного підвищення ставок акцизного податку.

Про голосування з четвертої спроби за законопроект 5369, яким передбачено передачу баз даних із ДФС до Мінфіну, взагалі мовчу. То ми боремося з корупцією чи тільки на публіку заявляємо про наміри збиратися починати?.. 

Законопроекти 5368 і 5369 — єдиний шанс для порятунку економіки і збереження надходжень до бюджету. Потрібно це зрештою усвідомити.

Тому закликаю всіх колег дискутувати професійно, голосувати відповідально.


Ніна ЮЖАНІНА

  • Перегляди: 1428

Читайте також: